Feb 10, 2016

NAJZANIMLJIVIJE ČINJENICE O SREBRU

Ovaj plemeniti metal krije čitav jedan svet interesantnih informacija...


Svako ko se iole zainteresuje za nakit o njemu može saznati neke zanimljive podatke. Već smo vam otkrile drugo lice zlata i čudesne specifičnosti bisera, a srebro za njima ne zaostaje mnogo. Evo najupečatljivijih činjenica vezanih za ovaj hemijski element.

1. Srebro bolje reflektuje svetlost od svih ostalih elemenata, uključujući zlato. Zato se koristi i kod ogledala, mikroskopa, teleskopa i solarnih ćelija.

2. Caruje među elementima po još jednom osnovu - najbolji je provodnik toplote.

3. Na četrnaest svetskih jezika izrazi za "srebro" i "novac" zvuče isto. Na primer, u francuskom postoji argent, reč koja istovremeno označava i ovaj metal i keš.


4. U starom Egiptu i srednjevekovnoj Evropi srebro je bilo cenjenije od zlata.

5. Srebro je svojevrsna muka za poete u Velikoj Britaniji. Reč silver jedna je od nekoliko u engleskom jeziku koje se ne rimuju gotovo ni sa jednom drugom rečju.

6. Inke su srebro zvale "mesečevim suzama".

7. U staroj Kini smatralo da srebrna ogrlica oko vrata štiti dete od zla.


8. Hipokrat je pisao o isceljujućim dejstvima srebra. Verovalo se da su deca hranjena srebrnim kašikama zdravija, pa se tako izreka "rođen sa srebrnom kašikom u ustima" odnosila na decu dobrog zdravlja.

9. Srebrni acetat koristi se za spravljanje sprejeva i žvakaćih guma za odvikavanje od pušenja.

10.  Srebro je imalo značajnu ulogu u pravljenju prvih fotografija.

11. Procenjuje se da na svetu ima 17 puta više srebra nego zlata.

Na kraju, evo kako da brzo i lako proverite da li je neki metal zaista srebro. Kada to razjasnite, saznajte kako da srebrni nakit najbolje kombinujete sa zlatnim. 





Follow Us @get_sparkly