Nov 16, 2015

Kako prepoznati pravo srebro?

Srebro je jedan od najcenjenijih metala. Baš zato, ima mnogo situacija u kojima se, greškom ili namerno, pravo srebro može zameniti lažnim. Kao što se može ispitati da li je zlato pravo, isto se može učiniti i sa ovom dragocenom vrstom metala. Evo najjednostavnijih načina da to učinite kod kuće, bez potrebe da svoj nakit nosite kod profesionalaca.

Fancy Jewellery NAMIBE


Srebro je pravo ako:

Ima žig. Potražite utisnutu oznaku 925, 900 ili 800 na vašem komadu nakita. One označavaju procenat srebra u njemu (92,5 %, 90 ili 80%). Ukoliko je nema, stručnjaci kažu da ipak nisu sve nade izgubljene - možda potiče iz zemlje koja ne traži ovakvo obeležavanje nakita. 
Ne reaguje na magnet. Probajte da privučete komad nakita jakim magnetom. Znajte da srebro nema magnetne osobine, te će reagovati vrlo slabo ili neće nimalo. Ipak, ima metala koji liče na srebro i takođe nemaju magnetna svojstva, te ovaj test nije najpouzdaniji.


Brzo topi led. Ako komad leda spustite na srebrnu ploču topiće se brže nego na sobnoj temperaturi. Imajte u vidu da je ova provera pouzdanija sa novčićima ili pločama.
Proizvodi zvuk poput zvona. Kucnite vaš srebrni predmet nekim tvrdim (najbolje onim koji je takođe napravljen od metala). Sva je prilika da je napravljen od pravog srebra ako proizvodi visok zvuk, poput zvonceta (bakar daje dublji zvuk).


Boji nitratnu kiselinu u sivo - jedan od testova podrazumeva reakciju nitratne kiseline kada se u maloj količni nanese na vaš komad nakita. Ako tečnost postane siva, onda ne treba da brinete, a ako je zelena, radi se o posrebrenom komadu.





Follow Us @get_sparkly