Apr 2, 2015

Zašto je priča o septum ringu priča o svima nama?

Pre nekoliko dana smo po prvi put stavile septum ring i prvo što smo pomislile bilo je pitanje "Da li je ovo najružniji komad nakita?". Uzmite u obzir da smo unapred obožavale ovaj nakit i da nismo imale nikakvih predrasuda prema njemu, ali nikada do tada nismo imale prilike da ga 'probamo'. Ispostavilo se da jeste čudno imati nakit na toliko netipičnom, izloženom mestu na licu, pogotovo ovaj koji se uglavnom vezuje za određene subkulture, buntovništvo i nemar. Međutim, kada su kosa i lice bili potpuno sređeni, minđuša je stavljena u sasvim novi kontekst i odjednom je odgovor na pitanje postao sasvim jasan. Ne, nije, čak naprotiv. Iz nekog razloga septum ring je neprihvatljiv, kontroverzan, društveno neadekvatan, ali ružan? Ne, nikako. 

Jedno od najlepših lica koje neprikosnoveno gospodari društvenim mrežama kada je u pitanju promocija septum ringa nije ni Rijana, ni Skarlet, ni Gaga, već imenom možda manje poznata ali lepotom daleko ispred navedenih tri, Val Mercado, devojka koja sebe opisuje kao novinara-slobodnjaka, blogerku i ljubitelja selfija. Neki bi rekli da je pored ovakvog lica minđuša sasvim nebitna, ali pogledajte njene slike i videćete da bez nje deluje gotovo obično, a sa njom drugačije i posebno. Iza toga ne stoji nikakva priča o hrabrosti, samo stav, samopouzdanje i želja da se ustaljeno, tradicionalno mišljenje većine, konačno, razbije. Da li ste većina ili ste svoji?


Ne, ovde između redova nije nagovaranje ili pregovaranje, samo potreba da se otkrije poreklo te antipatije prema jednom od najmanjih komada nakita. Ako je uzrok u premišljanju o bolnom postupku bušenja septuma, onda je ta teorija već potpuno odbačena jer čitav svet već zna da postoji bezbroj varijanti koje se prosto navuku na nosnu pregradu. I stoje. Onoliko dugo koliko to želite. Sat, dva, minut. Bez bola.


Ako je uzrok strah da će vas sa podsmehom porediti sa životinjom, onda valja samo odmahnuti rukom jer, avaj, svakog jednom porede sa životinjom. I sa i bez minđuše. Tu ne leži strah od poređenja sa bilo kim ili čim, tu leži strah od mišljenja drugih. A ti drugi neće ništa manje biti prezrivi ni prema minđušama sa kićankama 'jer ih svi nose', ni prema narukvicama od gumica 'jer su detinjaste', ni... Drugi će uvek imati svoje mišljenje, pitanje je da li vi imate svoje i da li ćete ga braniti. I sa minđušom i bez nje.


O, da verujemo da postoje i oni koji će reći da je to još jedna izmišljotina sa Zapada. Ali, tu je moguće osporiti ih podatkom da se septum ring nosi odvajkada i da se zapravo pirsing na septumu nalazi na drugom mestu po učestalosti, odmah posle bušenja ušiju. Takođe u plemenima su ga nosili, uglavnom, ratnici, a posebno je bio čest kod Asteka, Maja i Inka koji su ga najčešće izrađivali od zlata ili žada. Ništa manje nije popularan na Nepalu, Tibetu i u Indiji, Novoj Gvineji i kod severnoameričkih Indijanaca.
Čini se samo da je sadašnji trenutak momenat u kome je septum prihvatljiviji i vidljiviji u modnoj javnosti. Znate, poenta mode je da se menja, jer ako bi stalno stajala u jednom mestu onda ne bi bila ništa drugo do - oblačenje, skrivanje tela. I, da, moda ide 'u krug' jer je prošlost redovno inspiracija za buduće. Pa ako su Maje septum ring smatrale lepim komadom nakita ko smo mi da to osporavamo?


Takođe, često smo jako osetljivi na promene na licu. Sami sebi, a još više drugima delujemo, u najmanju ruku, čudno, ukoliko promenimo oblik obrva, precrtamo usne, promenimo boju kose. Septum ring će sigurno u određenoj meri promeniti dojam o vašem licu, on je dodatak njemu koji može naglasiti nos, usmeriti pažnju na usne, stvoriti dodatnu senku ispod nosa. Svega se mi unapred pribojavamo jer znamo da je naše lice, a opet tu smo osetljivi, prvo što će ljudi videti pri susretu sa nama. Bez brige, zar nije bolje da se neko zagleda u minđušu ispod nosa nego li u podočnjake? Nađite pozitivnu stranu i ne zaboravite da je nakit tu da skrene pažnju s naših mana. Ovaj nakit to zaista radi odlično.
Naravno, u redu je da sebe ne vidite na taj način, sa tom minđušom, ali to ne znači da je automatski i po nekakvoj logici ona ružna. Dovođenje u vezu sa pank kulturom je već prevaziđeno, mnogo češće se povezuje sa pop kulturom ili boho stilom. Iznenađujuće, minimalističke varijante sasvim lako mogu da 'legnu' i uz glamur. Tako da problem nije ni u tome da 'ne znamo uz šta bismo ga nosili'. On vam je kao neon salonke. Samo lepši. Svi ga primećuju, a poneko i prevrće očima. 

Follow Us @get_sparkly