Apr 16, 2015

Kada nakit postane neprijatelj

Koliko god ga volele, istina je da nakit u jednom trenutku u životu može prestati da prija telu. Ono što je divno za oko ne mora biti divno i za kožu, a dokaz za to su promene na njoj koje mogu ostati nakon što sa tela skinemo neki komad nakita. Krivac je dobro poznati nikl, koji, prema istraživanjima, probleme pravi svakoj sedmoj ženi. Zbog čega je ovaj metal problematičan i kako nakit nositi bez bojazni?


Kontaktni dermatitis drugo je ime za alergijsku reakciju koju izaziva nikl, tačnije heptahidrat niklo-sulfata. Kada i koga će pogoditi? Ne postoji precizan odgovor na to. Mnogo žena od malena mora da bira nakit bez nikla, dok se kod nekih alergija javlja kasnije u životu, bez ikakvog određenog povoda. Koža može reagovati čak i na komad nakita koji se pre toga mnogo puta nosio. Inače, na nikl mogu biti osetljivi i muškarci, ali se kod žena samim tim što češće nose nakit alergija češće i manifestuje. Reakcija podrazumeva crvenilo, plikove, perutanje kože i svrab, a nimalo prijatni simptomi mogu se proširiti i na deo kože koji nije bio u kontaktu sa nakitom. Nekad je teško proceniti da je baš nikl izazvao promene jer se mogu javiti i nekoliko dana posle kontakta. Zanimljivo je da se najviše ovakvih reakcija javlja leti kada su temperature visoke jer znojenje podstiče rastvaranje nikla iz nakita.

Gde ima nikla? Sem u nekim komadima nakita, može biti sastavni deo naočara i nekih delova odeće kao što su metalna dugmad. Meša se sa drugim metalima zato što povećava njihovu trajnost, a nije skup. Čak i tamo gde piše "nickel free" to ne znači da ga apsolutno nema već da je u količinama koje su bezbedne i neće izazvati reakcije.

Gde ga nema? U žutom zlatu, jer se tu kao legura u najvećem broju slučajeva koristi bakar. Stručnjaci kažu da je opasnost manja što je broj karata veći. Bezbedni su i nakit od bakra, paladijuma i titanijuma, a naravno i svi komadi pravljeni od prirodnih materijala poput kože. Kao legura u belom zlatu može se koristiti nikl, pa bi trebalo da ga izbegavaju osobe osetljive na taj metal.

Iako postoji sprej kojim se nakit premazuje pa se, bar na kratko, može nositi bez straha od reakcije kože, istina je da je jedina sigurna zaštita potpuno izbegavanje nakita sa niklom. Na svu sreću, čak i ako se iz kutije za nakit izbaci sav sumnjiv metalan nakit, izbor divnih komada koji se mogu poneti je i dalje jako širok. Devojke osetljive na nikl svoje ruke, uši i vrat i dalje mogu poveriti brojnim prirodnim aksesoarima.

Međutim, nakit može da bude rešenje u slučaju da ste, recimo, alergični na parfem.



Follow Us @get_sparkly