May 23, 2018

SVE KRALJEVSKE TIJARE - OD MEGAN MARKL UNAZAD

Kraljevsko venčanje je iz Velike Britanije dospelo u svaki kutak sveta tokom prethodnih dana. Putem društvenih mreža i malih ekrana svi smo mogli da osetimo delić atmosfere sa jednog bajkovitog događaja. Glavna junakinja bila je, kako kažu, obična Amerikanka kojoj se san ostvario te je postala ni manje ni više nego britanska princeza. Kakvu je tijaru ponela na ovaj magičan dan, a kakve su nosile njene prethodnice?



Iako se to, čini se, nije nikako očekivalo, Megan Markl, sada već supriga princa Harija, ponela je tijaru na dan svog venčanja. Uprkos pretpostavkama da će njen izgled biti neuobičajen za kraljevske običaje, (u skladu sa njihovom specifičnom vezom), Megan se izgleda ipak odlučila da "spusti loptu" i ponese komad nakita koji je tipično kraljevski. Možemo reći da to uopšte nije loš izbor, zato što je tijara fantastično dopunila njen jednostavnu venčanicu. Ali, kakva je to uopšte tijara i odakle potiče?

Iz Engleske. Tamo je napravljena 1932. godine. Broš koji se nalazi u njenom centru i koji je odvojiv od same tijare, još je stariji - nastao je 1893. godine. Zapravo, čitava tijara nastala je kako bi on bio njen deo, sa svojih 10 dijamanata, i bio sačuvan. Dakle, ovaj poseban komad nakita kreiran je od platine i dijamanata, fleksibilan je i podeljen u 11 sekcija. On je pripadao staroj kraljici Meri od dana njenog venčanja sa tadašnjim princem Džordžom 1893. kada ga je dobila od okruga Linkoln. Ovaj komad nakita kasnije je nasledila kraljica Elizabeta Druga, koja ga je i pozajmila novoj princezi, vojvotkinji od Saseksa.


Divnu tijaru je na svom venčanju ponela i Kejt, vojvotkinja od Kembridža. Vilijamova supruga nosila je Kartijeovu tijaru napravljenu 1936.godine. Ovaj kraljevski ukras prvobitno je Džorž Šesti poklonio svojoj supruzi, koja je potom prosledila svojoj ćerki za 18.rođendan. Od tada je pozajmljivana princezama za bitne događaje, a biće ustupljena i Nacionalnoj galeriji Australije za Kartijeovu izložbu ove godine.


A kakav je ukras za kosu na dan svog stupanja u brak 1981. ponela majka prinčeva, čuvena Dajana? Iako veliki broj komada za takvu priliku biva pozajmljen iz kraljevske kutije sa nakitom, njena tijara potiče iz njene porodice u čijem je vlasništvu bila skoro čitav vek. Spenser tijara sastavljena je od više komada nakita, što je čest običaj kod tijara koje se nasleđuju. Nije nošena nakon njene smrti i trenutno je poseduje Dajanin brat, Čarls.


Kada se je kraljica Elizabeta Druga 1947.  udavala za princa Filipa na glavi je imala pomalo neobičnu tijaru kraljice Meri. Ona je napravljena od 47 dijamantskih pločica koje su ranije bile deo ogrlice. Tu ogrlicu je kraljica Meri dobila od kraljice Viktorije. Elizabetina ćerka, princeza En, takođe je nosila ovaj komad nakita na dan svog venčanja 1973.godine.




No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly