Mar 3, 2018

TOP 5 NAJVEĆIH DIJAMANATA IKADA

U januaru 2018. pronađen je jedan od najvećih dijamanata u istoriji iskopavanja istih. Naime, u Južnoj Africi otkriven je kamen veličine 910 karata koji je zauzeo peto mesto na listi najvećih ikada. Istovremeno, ovaj lepotan ima i visok nivo kvaliteta te je nesumnjivo da će mu cena biti vrlo visoka. Ova vest dobra je prilika da se svi zajedno podsetimo ostala 4 najvećih i najpoznatijih dijamanata koje je svet ugledao.



4. The Star of Sierra Leone

Težina od 969 karata bila je dovoljna da ovaj prelepi dijamant dođe na četvrtu poziciju. Postoje dve zanimljive činjenice u vezi sa njim - pronađen je na Dan zaljubljenih i ima kvalitete koje poseduje samo 1% svih dijamanata na svetu. Kasnije je podeljen na 17 manjih kamenčića. 

3. The Excelsior diamond

Ovaj "slatkiš" je prilikom pronalaska u Africi bio težak 995 karata. Bio je specifičan po svojoj kombinaciji bele i plave boje. Zapravo, on je bio najveći sve do otkrivanja Kulinana. Kasnije je isečen na 10 manjih dijamanata.

2. The Lesedi La Rona

Značenje imena ovog dijamanta je "naša svetlost". Otkriven je u Bocvani 2015.godine i imao je težinu od 1109 karata. Interesantno je što je svojevremeno organizovan konkurs (sa novčanom nagradom) za dodelu imena ovom kamenu, a pristiglo je više od 11 000 mejlova i 1000 poruka sa predlozima. 

1. Cullinan

Definitivno prvi a verovatno i najpoznatiji dijamanti je Kulinan, nađen 1905. godine. Verovali ili ne, ima čak 3106 karata. Iskopan je u Južnoj Africi, baš kao i najnoviji na ovoj listi. Ime je dobio po vlasniku rudnika. Bio je skoro potpuno bezbojan, što je njegovu cenu učinilo ogromnom. 


Pročitajte i:


No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly