Sep 22, 2017

DIJAMANTI 500 GODINA UNAZAD

Zahvaljujući brojnim onlajn prodavnicama dijamantskog nakita i slavnim ženama koje ponosno nose dragocene komade svima nam je poprilično jasno kako izgledaju moderni dijamanti i koliko sjaja nose sa sobom. Okrenemo li se na kratko ka njihovoj prošlosti shvatićemo da su se itekako menjali tokom vekova, pa i godina - svaki je vremenski period doneo po jedan važan korak za ovo kamenje. Hajde da se podsetimo najznačajnijih.





Cabochon - to je bio oblik večine dijamanata nekada. Gotovo svi su imali zaobljene vrhove i ravno dno. Dok danas postoji mnoštvo mogućih rezova, u 15. i 16. veku izbor nije bilo veliki. Najviše se koristio pointed cut, što znači da su dijamanti uglavnom bili šiljasti.  Sedamnaesti vek doneo je table cut kao način obrade, te je šiljak ustupio mesto zaravnjenom vrhu. U to vreme počelo je da se traga za načinima da se blještavost poveća do maksimuma. Zato je veliki događaj bio kada je čuveni Peruzzi 1681. godine uspeo da skoro duplira broj faseta dijamanta - sa oko 17 na  čak 33. Baš zbog potražnje sa blistavijim primercima briliant cut je postao uobičajen, a u 18. veku ustalili su se old mine cut, European cut, cushion cut i drugi.




Južna Afrika je u devetnaestom stoleću otkrila svoju strast prema dijamantima - tad su u njoj počeli da niču rudnici. U ovo doba svi su dijamanti bili ručno rezani i polirani! Zbog toga nisu mogli da budu identični - svaki je od njih imao bar malo drugačiji oblik i težinu. Morate priznati da njihovi "potomci" danas nemaju tu vrstu originalnosti. Rose cut je preferiran u ovom periodu, i to u svoje dve osnovne forme - sa jednim ili više slojeva. Jednostruki rose cut biran je uglavnom za kamenčiće kojima je okružen onaj glavni, u sredini. De Birova imperija je oformljena u 19. veku i promenila marketing dijamanata iz korena - zahvaljujući ovom čoveku skupoceno kamenje je mnogo više traženo i cenjeno!


Dvadeseti vek doneo je još neke promene. Na samom startu pronađen je famozni Cullinan u Južnoj Africi. Ovaj veličanstveni primerak i dalje je na vrhu najpoznatijih dijamanata ikada. Amerika je rešila da se sistematski posveti ovom kamenju te je osnovala svoj Gemološki institut, danas jednu od najviših instanci kada je o ovoj oblasti reč. Nadaleko poznat 4 C sistem (kojim se vrednuje broj karata, čistoća, boja i rez dijamanta) osmišljen je sredinom 20.veka. U to vreme se rodio princess cut, jedan od najtraženijih načina obrade dijamanta danas.

Danas....

Danas se sjaj dijamanata koleba i kao da počinje da slabi. Kao da su došli do samog vrha planine pa im preostaje samo pad u provaliju. Ili stvaranje jedne sasvim nove, više koju će potom osvojiti?
Vreme će pokazati.









No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly