Mar 12, 2016

NAKIT INSPIRISAN MORZEOVOM AZBUKOM

Čuveno kodiranje našlo je primenu i u svetu nakita. Nekim izuzetni komadi poruke prenose upravo Morzeovim signalima...



Skrivene poruke u nakitu oduvek su bile veliki dodatni plus bilo kom komadu, pa i onim najjednostavnijim. To i ne čudi s obzirom na ustaljenu naklonost prema nakitu koji je upakovan u posebnu priču. Žene zapravo stvarno vole da kupe ukras koji ima svoju specifičnu pozadinu. Baš takav je i nakit obeležen Morzeovim kodom. Ovaj način slanja signala, osmišljen još 1835. godine, lepo je ukomponovan u personalizovane ogrlice i narukvice. S obzirom da koristi dva stanja (uključeno i isključeno/kratko i dugačko) perlice su savršeno poslužile mnoštvu radionica i brendova da u sopstvene komade upletu značajna imena, poruke i želje. 


Ovakvi komadi mogu predstavljati originalan poklon za blisku osobu, ali i mali podsetnik samoj vlasnici na vrednosti koje su joj važne u životu. U svakom slučaju, poruka nije javna ni upečatljiva - čitaju je samo oni kojima je namenjena i u tome je draž ovog nakita. 

Code love ogrlica - raspored perlica po Morzeovom kodu znači "courage" (hrabrost)

Ima i čitavih rečenica - ovde piše "Always be true to yourself" (Uvek budi iskren prema sebi)
Popularan binarni sistem kodiranja nije pretočen samo u perlice. Postoje i drugi načini da se ove šifre prenesu na nakit - jedan od njih je graviranje i bušenje tački i linija. 


Na kraju, ukoliko žeite malo ove misterije i u svom nakitu to ne znači da morate da ga kupujete. Na sreću. širom Interneta ima mnogo tutorijala kako da jednostavno nanižete perlice, napravite narukvice prijateljstva ili pak neki drugi komad nakita. Upotrebite Morzeovo otkriće i pošaljite drage poruke drugima ili dodajte malo mistike svojoj kutiji za nakit. 





Follow Us @get_sparkly