Mar 6, 2016

EKORU BY LAURASE - SREBRNE KAŠIKE I NOVČIĆI KOJIMA JE UDAHNUT NOVI ŽIVOT

Inspiracija je uistinu nadohvat ruke. Jedna Finkinja stvara nakit od predmeta koje upotrebljavamo svakog dana. 




Pogled iz drugog ugla. Često je baš to presudno u stvaranju umetničkog dela. Jednoj kreativnoj ženi iz Finske bio je dovoljan pogled iz drugog ugla da napravi svoj mali, ali prepoznatljiv brend. Dok se na početku njene karijere nacionalna valuta polako povlačila pred evrima, Laura Saarivouri - Eskola došla je na ideju koja je promenila tok njenog života. Zaboravljeni metalni novčići počeli su da se transformišu u nakit.


"U mom nakitu novac se zapravo vraća svom poreklu; nekada davno muškarci su nosili svoje blago oko vrata."




Novčić su inače zanimljiv element nakita; posebno je zadovoljstvo imati komad nakita načinjen od onih koji su iskovani u godini vašeg rođendja. Laura je iskoristila te prednosti i zamislila kovanice kao minđuše, delove narukvica, priveske za lančiće, pa i dugmad za manžetne. Kada je lepota već počela da izbija iz svakodnevnih predmeta, bilo je pitanje trenutka kada će se novcu pridružiti i srebrne kašike. Do tada je pribor za jelo dobijen od rođaka stajao neupotrebljen, a onda su svi ti lepo oblikovani delovi kašika i viljuški sjajno poslužili ovim veštim ženskim rukama.


Nisu "pošteđene" ni nagrade njenog supruga koje je kao uspešan atleta gomilao, te su se u ukrase pretvorili i "tanjirići" koje sportisti osvajaju na takmičenjima. Čak su i zanimljivi zavrtnji iz radionice Laurinog oca našli svoje mese u njenom svetu. Njeno obrazovanje je, kako kaže, ukopljeno sa onim što vidi - nakitom u stvarima koje je okružuju. Zato ističe:

"Lepota je zaista u očima posmatrača."






FB - EkoruByLaurase

Nakit od escajga i u Srbiji


Ekoru ima konkurenciju u Srbiji - SestreART. Tamo se takođe stvara nakit od pribora za jelo.

Sestre ARt

Follow Us @get_sparkly