Feb 18, 2016

OVO SU LEPOTICE KOJE SU SAVRŠENO NOSILE CHOKER OGRLICE PRE KIM, KAJLI I RIJANE

Choker ogrlice su ovih dana veoma popularne zahvaljujući poznatim damama koje ih nose na najrazličitije načine. Ipak, ova vrsta nakita nije nikakva novost.


Kada ovih dana potražite choker ogrlice verovatno će se među prvim predlozima pojaviti mlada članica Kardašijan klana Kajli Džener ili jedna od najpopularnijih manekenki danas Gigi Hadid. Ipak mnogo pre svih njih desile su 90-e kojih se većina seti kada se pomenu choker ogrlice pa se tako uveliko govori o velikom povratku mode iz ovog perioda. Međutim jedno je sigurno ove jednostavne ogrlice su mnogo pre njih nosile žene koje i danas važe za neprikosnovene simbole lepote, stila, ali i seksipila. 

Balerine na slikama francuskog slikara Edgara Dege uvek su prikazivane sa crnom trakom oko vrata

Kratka istorija i značenje choker ogrlica 

Prema nekim izvorima choker ogrlice su se prvi put javile u vreme Francuske revolucije kada su Francuskinje oko vrata nosile trake u crvenoj boji kao znak podrške svima koji su svoje živote izgubili na giljotini. Međutim tome prkosi zanimljiva činjenica da postoji portret iz 16. veka na kome devojka nosi ogrlicu uz vrat. Ono što bi manje moglo da se dopadne devojkama koje danas prate ovaj trend i uživaju u njemu je da je sredinom 19-og veka crna traka oko vrata bila karakteristična za prostitutke te se taj motiv može videti na Moneovoj slici 'Olympia' koja prikazuje devojku koja se bavi upravo ovim zanatom.  Posebnu popularnost ove ogrlice doživele su kroz Viktorijansko doba pa se mogu videti na portretima same kraljice Viktorije, zbog čega ih neki smatraju i dragocenostima koje su, u ovom periodu, na karakterističan način, uz sam vrat, nosile pripadnice visokih slojeva društva. 40-e godine 20-og veka označavaju povratak choker ogrlica, da bi kasnije, tokom 90-ih one postale apsolutni modni hit.  Kada se sve sabere i oduzme,  može se reći da se choker provlačio kroz istoriju mode, manje ili više primetno, ali uvek tu. 

Lepotice koje su savršeno nosile choker

Choker ili Dog Collar, kako je svojevremenu ovu vrstu ogrlice nazvao Life magazin, verovatno su kroz istoriju nosile mnoge manje ili više poznate žene, od kojih su neke nesumljivo bile primer prave neprolazne lepote. Ipak, neke od njih bez imalo razmišljanja možemo staviti na listu koju niko ne može osporiti i koje će i posle Kim, Kajli i Rijane ostati žene koje su choker nosile najbolje. 

Brižit Bardo


Bjanka Džeger


Hedi Lamar


Krsti Tarlington


Princeza Dajana


Elizabet Tejlor


Follow Us @get_sparkly