Feb 12, 2016

MAGDO TOUCH ARTISTIC JEWELRY: SOUTACHE TEHNIKA ZA HRABRE I DRUGAČIJE

Marija Marković, iz Kragujevca, već dve godine uspešno se bavi izradom nakita takozvanom soutache tehnikom. Osim domaćim kupcima Magdo Touch nakit dostupan je i u kupcima u inostranstvu, na sajtu Etsy.


Soutache je francuska reč za gajtan, pa se tako ova tehnika još naziva i gajtan tehnikom. Kroz istoriju korišćena je za ukrašavanje odeće, pre svega uniformi, međutim najpoznatija je kao tehnika koja se koristi pri izradi nakita.


Magdo Touch Artistic Jewelry je brend ručnorađenog nakita kragujevčanke Marije Marković koja je u soutache tehnici prepoznala odličan način da izrazi svoju kreativnost. Već pri prvom suretu sa ovom tehnikom Marija je otkrila umetnički izraz sa kojom se lako identifikovala. Trake, koje su najčešće izrađene od prirodnih materijala kao što su svila i vuna, se lako uvijaju i formiraju oblike koji osim što deluju lepo za oko, istovremeno kreiraju i prava mala umetnička dela. Umetnost Mariji nije nepoznanica s obzirom da je već imala iskustva sa likovnim izrazom. Autorka nam je kratko i pomalo misteriozno otkrila značanje imena brenda u čijem sastavu se nalazi i reč koja ukazuje da se radi o nakitu koji nije samo unikatan, već i umetnički. "Ime brenda ima značenje za mene lično, a vezano za period i okolnosti u kojima je započela Magdo priča. Asocira na podršku, ljubav, poverenje i hrabrost koje sam dobila i imala priliku da pružim. Tako da, simbolično rečeno, može se 'prevesti' kao dodir svih tih nabrojanih osobina".


Uz godine truda i usavršavanja autori ovakvog nakita svoj rad dovode do savršenstva, toliko da svaka trakica bude precizno učvršćena, a simetrija svakog komada besprekorna. Ipak, simetrija može ali ne mora da bude karakteristika nakita rađenog ovom tehnikom."Tehnika mi se dopala jer zahteva preciznost i veštinu, a pruža puno mogućnosti kada su u pitanju kombinacije boja, oblika i materijala koji može da se koristi pri izradi", su Marijine reči koje su nas još jednom podsetile na zaista pravo bogatsvo boja  koje su karakteristične za nakit rađen na ovaj način. Ipak, autorka naglašava da zaista ne postoji kombinacija boja koju bi ona ili njeni kupci izdvojili kao omiljenu. Crna, crno-zlatna ili crno-crvena su ipak, kao najsvedenije, izuzetno pogodne za svečanije prilike. 


Za razliku od drugih tehnika za soutache je karakteristično potpuno ručno ušivanje, a pored raznobojnih soutache traka koriste se i drugi materijali kao što su perle ili poludrago kamenje. Naravno, dobijeni oblici moraju imati i čvrstu pozadinu i u tu svrhu se koriste koža, eko koža, filc. Zanimljivo je da za izradu jedne Marijine ogrlice treba od 3 do 7 ili čak 10 dana. To je samo jedan od dokaza da ovakav nakit zahteva dosta vremena i posvećenosti. Inspiraciju pronalazi svuda, u rečima, muzici, mirisima. Na početku je jedan od izvora inspiracije bila i francuska umetnica Annete Valious ali i radovi Dori Czengeri koja je, verovatno, jedno od najpoznatijih imena kada je u pitanju ova tehnika. Danas, međutim, Marija ima svoj stil i trudi se da je inspirišu sitnice koje je okružuju, pa ne čudi da stvara i modele, kako ona kaže, inspirisane jazz standardima.


Magdo Touch nije dostupan samo domaćim kupcima već i ljubiteljima unikatnog nakita u inostranstvu između ostalog zahvaljujući prisustvu na poznatom sajtu Etsy. Ističući savete za promociju nakita koji se mogu naći na samom sajtu Marija kaže da je jako bitno biti posvećen i usavršavanju nakita, ali i promovisanju prodavnice. Fotografije jesu veoma važne na ovom sajtu, ali činjenica je da je dobra prezentacija važna uvek i svuda. Marija nam je ukratko objasnila i način kupovine preko ovog sajta "Kada kupac pazari nešto iz radnje, automatski se obavlja plaćanje sa kupčevog PayPal naloga na nalog prodavca. Etsy i PayPal vas o tome informišu mailom. Proizvod se šalje poštom u roku koji je naveden kao rok za slanje prilikom postavljanja proizvoda u radnju".

Iako se njeni modeli nekada mogu opisati kao prava eksplozija boja, ne možemo se oteti utisku da oni mirnijih tonova zaista na poseban način slave ženstvenost. To je posebno jasno kod najnovijeg seta nakita za neveste koji pored minđuša sadrži i stejtment narukvicu. S obzirom na ovaj spoj nežnog i upečatljivog upitale smo Mariju kakva je žena kojoj je namenjen njen nakit. "To je žena koja se ne boji da pokaže svoju posebnost i razume da je prelepo to što smo svi drugačiji. Hrabra i ženstvena". Užvajući u svakom malom uvoju na Magdo Touch nakitu preostaje nam samo da još jednom aplaudiramo ovom spoju unikatnosti i umetnosti. I soutache tehnici.



O dostupnim modelima možete se informisati na fejsbuk stranici Magdo Touch Artistic Jewelry OVDE.

Follow Us @get_sparkly