Jan 16, 2016

SVE TAJNE KARTIJEOVE LOVE NARUKVICE

Ne tako daleke 1969. godine u rukama talentovanog Italijana Alda Ćupula nastala je najprodavanija narukvica u istoriji brenda Kartije, legendarna Love narukvica.
"Ljubav je postala previše komercijalna, ali život bez ljubavi je ništa - nula. Savremeni čovek želi simbole ljubavi koji su polu-trajni ili koji barem sadrže neki trik. Na kraju krajeva, simboli ljubavi bi trebalo da budu izraz večnog kvaliteta."
Ovo je dizajner rekao u intervjuu 1972. godine, a čini se da ove reči i danas ne gube na značaju. Dizajn Kartijeove Love narukvice je često kritikovan, neomiljen komad nakita među aerodromskim obezbeđenjem, ismevan kao savremena verzija pojasa nevinosti, ali ipak neprikosnoven simbol jedne od najpoznatijih juvelirskih kuća u svetu, Kartijea. 

JEDINSTVEN MEHANIZAM ZATVARANJA

Za razliku od tradicionalnih narukvica, takozvanih grivni, koje mogu da se jednostavno navuku na zglob preko šake, Love narukvica ima mehanizam koji može biti zatvoren samo uz pomoć malog šrafcigera. Ovaj mali pomoćni alat je dostupan i u obliku priveska koji se može nositi kao ogrlica, odnosno narukvica se zaključava oko ruke jedne osoba a 'ključ' za istu nosi druga osoba, kao simbol posvećenosti i veze. 


NARUKVICA KAO POJAS NEVINOSTI

Iako priča o pojasu nevinosti može delovati samo kao sarkastična opaska kritičara na dizajn narukvice ipak činjenica je da je dizajner zaista bio fasciniran ovim pojasom koji je karakterističan za Srednji vek. Naime, Ćipulu je inspiraciju pronašao u ratnicima koji su u Srednjem veku svojim ženama oko struka zaključavali pojaseve koji bi čuvali njihovu čestitost dok su oni bili u ratu. Zaista čudan način da se pronađe inspiracija za narukvicu koja bi trebalo da simbolizuje ljubav. Međutim, ako je sudeći po popularnosti, dizajner je itekako uspeo u svojoj nameri. 
I kao što je i sam Ćipulo tvrdio, simbol ljubavi treba da bude vanvremenski i večan, a ova narukvica i njen mehanizam upravo na taj način i simbolizuju ljubav koja ne može biti lako oduzeta, skinuta, zamenjena.


PRIČE O ZLATNOM SIMBOLU VEČNE LJUBAVI

Legenda kaže da su na početku narukvice mogli da naruče samo parovi kako bi jedan od njih nosio narukvicu, a drugi, logično, ključ za istu. Vogue tvrdi, a mi obični smrtnici mu verujemo, da još uvek postoje žene koje su Love narukvice stavile 70-ih godina i koje ih još uvek nisu skinule. Ljubav. 

Da bi simboliku podigli na viši nivo iz Kartijea su prilikom predstavljanja dizajna ovog komada nakita, iste poslali čuvenim parovima kao što su Ričard Barton i Elizabet Tejlor, Sofija Loren i Karlo Ponti, Nensi i Frenk Sinatra. Kada smo kod poznatih parova... Jedna od priča kaže da je Robert Ivans jednu ovakvu narukvicu ljubavi i vernosti poklonio svojoj dragoj Ali MekGrov, ali nažalost to je nije sprečilo da se zaljubi u Stiv MekKvina. Da se razumemo, ipak je to MekKvin, nikakva narukvica tu ne bi bila od pomoći, zar ne?

Da Love narukvica nije bila tek još jedan model narukvice na tržištu pokazuje još jedna priča koja kaže da su čak i neke bolnice u Njujorku posedovale ključeve u slučaju da bude potrebno ukloniti nakit sa ruke pacijenta. 

KOPIJE

Na početku je Love narukvica zapravo bila samo pozlaćena da bi sa porastom popularnosti Kartije počeo sa izradom narukvice od čistog zlata. 1979. godine je predstavljen model ukrašen dijamantima. S obzirom da popularnost prati i sve veći broj kopija novi modeli Kartijeove Love narukvice su zaštićeni posebnim serijskim brojevima,a svaki broj se čuva u njihovoj arhivi. 

Danas čitav niz proizvoda prati dizajn ove narukvice, pa tako Kartije u ponudi ima i manžetne, minđuše i prstenje sa ovim motivom. Naravno, neki od njih uopšte i ne zahtevaju upotrebu ključ. 
Iako je nastala kao simbol ljubavi i vernosti između dva pola, danas je rado viđen poklon među svima koji jednostavno žele da pokažu određenu vrstu ljubavi i posvećenosti nekoj osobi.

Juna 2006. Kartije je predstavio i Love narukvicu načinjenu od konca sa zlatnim priveskom koji na sebi ima prepoznatljiv Love motiv. 150$ od prodaje svake ovakve narukvica Kartije donira u dobrotvorne svrhe. Mnoge poznate ličnosti su podržale ovu akciju, pa je tako, recimo, 2009. godine jedan od ambasadora bila i lepa Eva Mendez. 


OBEZBEĐENJE NE VOLI LOVE NARUKVICE

Kao što su zanimljive priče pratile Love narukvicu na početku takve anegdote je prate i danas. Naime aerodromsko obezbeđenje nimalo ne voli ovaj komad nakita koji može biti skinut samo pomoću posebnog ključa.To zapravo znači da će vaš prolazak kroz detektor metala trajati nešto duže, najpre kako biste pronašli alat, a zatim i kako biste polako i stpljivo skinuli narukvicu. Ukoliko mislite da je u toj situaciji obezbeđenju išta lakše nego onome ko nije svoju narukvicu skinuo na vreme, grdno se varate. Uvek možete da se pozovete na Srednji vek i kažete da je skidanje simbola vernosti veliko 'No, no'. Još jedna legenda kaže da obezbeđenje na aerodromima kada vidi dame sa ovakvim narukvicama samo prevrne očima i kaže 'Pusti je, ima Love narukvicu'. 

Koliko legendi oko jedne narukvice, nije ni čudo što je i sama postala legendarna.


Follow Us @get_sparkly