Jan 6, 2016

Kako se crta nakit?

Stvaranje nakita (bar kada je reč o izuzetnim komadima) spada u sferu umetnosti. Od samog početka do kraja. A gde je početak? Nekad u umu onoga ko kreira, a nekad na papiru. Neki dizajneri nakita vole da nacrtaju svoju ideju pre nego što je sprovedu u delo, dok je drugima to samo dodatni, nepotrebni deo posla. Neki smatraju da bolje seckaju, buše i lepe nego što crtaju. Ipak, stoji činjenica da su one skice nakita koje se uradili talentovani i profesionalni umetnici lepe koliko i sam nakit, a nekada čak i lepše.



Zašto se uopšte crta nakit? Kada se radi o malim radionicama nakita, ponekad je važno preneti ideju na papir kako se ne bi zaboravila u potpunosti, ali i onda kad ne želimo da smetnemo sa uma neki važan detalj na komadu nakita. S obzirom da se radi o predmetima malih dimenzija, često se crtaju u razmeri 1:1, ali ponekad su crteži i uvećani kako bi se dočarali bitni, a majušni elementi na komadu nakita. Napredni korak ovog posla predstavlja skica u CAD-u, kompjuterskom programu za dizajn. Čini se da je u Srbiji malo radionica nakita kojima je skiciranje redovan deo posla. 


"Skice koristim vrlo retko. Loše crtam, pa se i ne trudim da skiciram nakit. Jedino ako nekome treba da objasnim šta sam zamislila ili da ne zaboravim kada mi na pamet padne nešto zanimljivo", kaže Ana Ristić iz twisted. "Skica dosta pomaže, ali često krajnji proizvod samo u obrisima podseća na nju", dodaje Ana.


Kod svetski poznatih dizajnera skica komada nakita pre nego se počne sa njegovom izradom je obavezan deo posla. Radi se profesionalno i vrlo preciznim tehnikama. Kako to otprilike izgleda, pogledajte u videu koji je nastao u Van Cleef & Arpels, jednoj od najpoznatijih juvelirskih kuća na svetu.



Možda će vas neka od slika koje slede inspirisati da svoje juvelirske ideje najpre prenesete na papir, a onda u realnost. Zapamtite, Čak Boumen, jedan od dizajnera nakita u Stuller-u, kaže da veliki broj onih koji prave nakit jednostavno odustaje od crtanja, smatrajući da nema talenta. Na taj način, oni nikada ne saznaju do kojih granica mogu doći uz vežbu i upornost.















Follow Us @get_sparkly