Dec 7, 2015

Kako da odaberete bezbedan nakit za bebe i malu decu?

Kupovina nakita za bebe i malu decu poprilično se razlikuje od iste kupovine za devojke i žene. Postoji više faktora koje valja uzeti u obzir, te je pronalaženje pravog komada nakita nekada vrlo komplikovan posao. Već smo pisale o divnim komadima nakita koje možete, povodom rođenja, pokloniti bebi i njenoj mami. Ali, šta ako ste baš vi ta mama i želite da vaše dete i u kasnijim mesecima i godinama nosi lep, a bezbedan nakit?



1. Pažljivo birajte metal. Ako biste da za rođendan ili neku drugu posebnu priliku darujete vredniji komad nakita, neka bude od zlata, srebra, titanijuma ili hirurškog čelika. Bakar i drugi jeftiniji metali mogu izazvati alergije na nežnoj dečijoj koži, a to nikako ne želite. Drago kamenje se generalno ocenjuje kao bezbedna komponenta nakita, a neke vrste čak smatraju i lekovitim (poput ćilibara koji se upotrebljava protiv muka sa nicanjem zubića) Velikom broju devojaka, pa i dece, nikl nikako ne prija, pa se pobrinite da vaš poklon ne sadrži ovu supstancu. Više o alergijskoj reakciji kože na nikl čitajte ovde.

Zlatne dečije narukvice sa emajliranim privescima iz Zlatara Stefanović

2. Nakit od gume, plastike ili drveta. Kao jedan od svakodnevnih poklončića, slobodno birajte nakit od nekih drugih, manje skupocenih materijala. Neki stručnjaci su skeptični prema nakitu od gume (takvi su bili i prema čuvenim gumenim narukvicama), ali se štetan efekat ovakvog nakita do sada i nije baš toliko često primećivao. Sa druge strane, guma, kao i plastika, drvo, prirodna koža i silikon vrlo su izdržljivi. Dugo će trajati i mala je šansa da ih dete u igri brzo uništi ili bar izgrebe. Još jedna prednost je u tome što dolaze u mnoštvu boja, a raznovrsne nijanse zabavljaju bebe i malu decu.
3. Vrednost boja i oblika. Kad smo već kod zabavljanja deteta različitim nijansama, šareni nakit nije samo zanimljiv, već može biti i dobra stimulacija čula vašeg mališana. Posebno ako su i oblici neobični. Zato se ne libite da nabavite svetlucave komade sa visećim elementima. Još manje da kupite setove za pravljenje nakita, koji će još više razvijati motoričke sposobnosti deteta. Pritom, imajte u vidu da je neophodno da je devojčica dovoljno stara, te da nema opasnosti da proguta sitne elemente.

4. Bez oštrih ivica. Ako imate malo dete, pripazite na ivice nakita - važno je da su što zaobljenije, kako ga nakit ne bi povredio. Obratite pažnju i na kopču - ne bi trebalo da dete može suviše lako da skine komad nakita sa sebe. Vi sami skidajte nakit sa njegovih ruku i vrata svaki put pre nego šta ga smestite u krevet.

Mekani, šareni broš koji je povezan sa cuclom - svi aksesoari na jednom mestu
Mustrica
+5. Veličina nakita. Kad se najzad budete odlučili za komad nakita, bitno je ne pogrešiti u veličini, Iako postoje tabele na kojima se uz određeni uzrast daje određenja veličina narukvica, ogrlica ili prstenja, pametnije je da jednostavno sami izmerite. Već smo pisale o tome kako da odredite veličinu prstena, a kako veličinu narukvice koja je odgovarajuća za vas, a isti princip možete primeniti i kod deteta. 

Follow Us @get_sparkly