May 24, 2015

Veliki povratak tirkiznog nakita

Tirkiz je jedan od onih kamenčića koji svakog leta dožive svoj veliki izlazak na scenu, a onda se po završetku sezone mirno spakuju u kutije sa nakitom. I tako u krug. Zbog toga bi najavljivanje njegovog velikog povratka bilo pomalo besmisleno da mu takozvana bohemian zajednica nije dala novo lice i učinila da mu se ovog leta otvore nova vrata kada je u pitanju obogaćivanje ličnog stila i davanje letnjeg pečata istom.




H&M
H&M

(prstenje sa slike
dostupno na stranici 
Nakit Jelenica)
Ako se osvrnemo na komade koji tradicionalno prate boho ( ili takozvani gipsy) stil mogli bismo slobodno da kažemo da plava boja ovog kamena neosporno ide uz srebro. Hladne boje uvek savršeno idu uz srebro, s obzirom da se i sam ovaj metal stavlja u kategoriju hladnih. Međutim, kako se u poslednje vreme ustaljena pravila ruše u ime slobode stila mnogi dizajneri nakita odvažili su se da trikiz umetnu u zlatne komade. Iako moderni ovi komadi najlepše izgledaju ako imaju vintidž, rustični izgled što svakako ide uz karakterističan 'nemaran' stil odevanja.

Rings & things
Six

Zara
Brendovi poput H&M i Zare, ali i mnogi drugi, neizostavno u svoje letnje kolekcije unose i malo 'plave ka zelenoj' koja asocira na more ali i na egzotiku Male Azije (naziv tirkiz potiče od stare francuske reči za 'turski'). I dok se mnogi odlučuju za samu nijansu, drugi se fokusiraju na karakteristične linije i pukotine samog kamena koje dodatno ističu njegovu lepotu. Naravno, ne sme se zaboraviti da među bižuterijom ne smemo očekivati pravi tirkiz, ali to i ne mari pogotovo ukoliko želimo da se ovog leta okušamo sa nošenjem nakita na plaži.

Veliki trirkizni prsten može biti savršen detalj za leto pred nama. Efektan i upadljiv mogli bismo da ga definišemo kao odličan koktel prsten za dnevne varijante. Kombinovanje sa drugim prstenjem skoro da je obavezno, a da li će se u kombinaciji naći još neki prsten boje tirkiza stvar je izbora. Ako bi već morao da se navede neki broj onda je jedan dobro, a dva odlično, sve više od toga može biti prilično rizično. Gotovo po običaju najčešće se najmasivniji tirkizni prsten stavlja na kažiprst. Takođe, ovaj kamenčić će se vrlo retko naći na malom prstu, a gotovo nikada na palcu. Kada je u pitanju ovaj stil ne treba se čuditi ni ako se dva masivna prstena nađu jedan pored drugog. Jedan od najpopularnijih modela prstenja jeste izduženi prsten na kome se nalaze tri tirkiza. 




Drugi jako popularan tip nakita jesu narukvice, najčešće u cuff ili bead varijanti. I dok jedne predstavljaju masivne metalne manžetne oko zgloba ruke druge su prsto nanizane perle u boji tirkiza. Kod cuff varijante je neosporna upotreba jako velikih kamena najčešće kružnog oblika. Ovakve narukvice često imaju veoma zanimljivu ornamentiku a zanimljivo je da iako se ovaj stil naziva 'nemarnim' nakit uglavnom karakteriše simetrija. Jedna narukvica se nosi u situaciji samo kada ona zauzima značajan prostor na ruci, u suprotnom se uglavnom radi o nekoliko narukvica. 




Još jedan jako popularan komad nakita upotpunjen sa tri tirkizna kamenčića jeste takozvana slave bracelet, odnosno narukvica koja povezuje zglob i srednji prst tako da tirkiz pada predko ruke. Na isti način, a ništa manje efektno mogu biti ukrašena i stopala ili nakit za kosu.









Follow Us @get_sparkly