May 3, 2015

Nakit na plaži za leto 2015 - saveti i trendovi

Ako letnji dani nisu pravo vreme za eksperimentisanje sa nakitom, onda nema pravog vremena. Svi ti neobični oblici, boje na koje se nije naviklo, nove kombinacije...Valja ih izneti na svetlo toplih, sunčanih dana. Ako ste izbegavali da nakit nosite na plaži, ove sezone prekršite i to pravilo. Uz nekoliko caka koje treba ispratiti, vreme provedeno na plaži može biti, bez ikakvih problema, "začinjeno" nakitom u duhu leta.

Pravilo da nakit ne treba nositi na plaži je staro i dobro poznato. Ipak, teško je odoleti želji da mu se usprotivimo onda kada imamo kupaći ili sarong divnih boja koji čeznu da budu upareni sa nekim komadom nakita. Pod uslovom da vam je važno da se na plaži ne samo zabavite već i lepo izgledate, obratite pažnju na uparivanje nakita sa modelom i dezenom kupaćeg kostima. Ogrlice sa resama ili upper arm cuff mogu biti fenomenalan izbor.


Kad smo kod letovanja, valja odmah napomenuti da nakit ne treba nositi dok plivate. Ogromna je verovatnoća da će vredan prsten otplivati od vas jer se u hladnoj vodi telo skuplja pa prsten može lako da spadne sa ruke. Dozvoljeni su izuzeci ako je on vrlo, vrlo uzak ili ga, iz vama znanih razloga, baš nikada ne skidate.


Veliki neprijatelj nakita na plaži je pesak jer ima abrazivna svojstva, pa komadi nakita načinjeni od mekanih materijala mogu biti prilično oštećeni. Komadi koji su obloženi zlatom ili rodijumom mogu biti izgrebani, a isto važi i za kvarc, ametist ili citrin. Dijamant, safir i rubin su bezbedni na plaži, mada će se retko ko odlučiti da ovako vredno drago kamenje šeta baš na ovom mestu.


Nimalo slabiji neprijatelj nakita jesu slani vazduh i slana voda. Oni će učiniti da zarđaju metalni, a posebno bakarni komadi nakita. Na ovaj način oštetiće se i nakit od ružičastog zlata jer u sebi sadrže tragove bakra. Posebno je osetljiv drveni nakit jer lako apsorbuje vodu koja može izazvati truljenje.


Zanimljivo je da vaše letovanje na Mediteranu, iako može prijati vama, neće prijati vašem srebrnom nakitu. Prema rečima stručnjaka, kada jedete masline, beli luk i feta sir, to se održava na sastav znoja, a kada znoj dođe u kontakt sa srebrnim nakitom on se može obojiti u crno. Sa druge strane, losioni za sunčanje ne mogu biti toliko štetni za metalan nakit koliko za nakit od žice i konca.
Na kraju ludog dana na plaži, nađite vremena da očistite nakit od ostataka peska, slane vode i losiona za sunčanje i da ga odložite na suvo i hladno mesto kako bi bio spreman da i narednog dana letovanje čini lepšim.












Follow Us @get_sparkly