Apr 27, 2015

Najlepše i najređe drago kamenje

Drago kamenje koje spada u kategoriju 'najlepšeg' neretko spada i u grupu najređeg. Da li je to slučajnost ili ipak lepotu često vidimo u onim dalekim, gotovo nedodirljivim stvarima možemo samo da nagađamo, ali je činjenica da nas ovo kamenje uvek iznova fascinira. Neki od njih poznati su po svom jedinstvenom prelamanju boja, drugi po koketiranju sa svetlošću, ali svi, bez izuzetka, ostavljaju bez daha. Pa makar i samom činjenicom da su vanredno retki.



Alexandrit 

Dragi kamen carske Rusije



Aleksandrit je veoma redak dragi kamen koji svoje ime duguje ruskom caru Aleksandru Drugom s obzirom da je prvi ovakav kamen pronađen u Uralskoj oblasti u Rusiji. Ovaj kamen prepoznatljiv je po svojoj sposobnosti da u zavisnosti od položaja i izloženosti svetlu menja boju od jarko crvene do tamno zelene, bojama koje su u tom trenutku bile i boje carske Rusije te je ovaj dragi kamen vrlo brzo postao svojevrstan simbol ruskog carstva. Danas postoje nalazišta ovog retkog kamena širom sveta, sa različitim varijacijama po pitanju kvaliteta i jasnoće boja. Što je prelaz između boja oštriji, a boje čistije, to je kamen vredniji, pa se tako kaže da su najvredniji oni čija je boja na dnevnom svetlu jarko plavo-zelena i purpurno-crvena na veštačkom osvetljenju, bez braon i sivih podtonova. Ako se kao karakteristika kamena uzime da je originalni kamen poreklom iz Rusije onda je aleksandrit još i ređi nego što to izgleda na prvi pogled, a oni najkvaliteniji ređi su i od rubina, safira i smaragda. Veruje se da nošenje ovog kamena pojačava intuiciju njegovog vlasnika.

Serendibite

Crni kamen neprocenjive vrednosti


Ime Serendibite potiče od reči 'Serendib' što je arapski naziv za Cejlon (danas Šri Lanka) gde je prvi primerak i pronađen 1920. godine. 2005. godine serendibite je pronađen i na teritoriji Burme. Ipak razlika postoji. Kamen sa Šri Lanke je najčešće zelenkasto plave boje ili ljubičasto-plave, dok je onaj iz Burme jako tamna varijanta plavo-zelene boje pa često izgleda kao da je u pitanju crni kamen. Obrađeni kamen je providan, iako burmanska verzija ima toliko tamnu boju da ta transparentnost ne dolazi do izražaja.

Crveni dijamant

Savršena lice nesavršenosti



Neko drago kamenje je toliko retko da za njihovo postojanje zna tek šačica stručnjaka. Dijamanti u boji spadaju u tu grupu, pa se slobodno može reći da žuti, plavi, ružičasti i zeleni dijamant spadaju u kategoriju najvrednijih. Ali crveni dijamanat ne samo da je vredan već je i ekstremno redak. Zapravo, poznato je da u svetu postoji svega između 20 i 30 ovakvih dijamanata a veličina svakog od njih ne prelazi pola karata. Takođe u svetu postoji svega tri primeraka čija veličina prelazi 5 karata (1 gram). Ono što je zanimljivo je podatak da su žuti i plavi dijamanti obojeni pod uticajem sredine, odnosno od hemijskih elemenata u stenama u kojima su pronađeni, dok je boja ružičastog i crvenog dijamanta pre svega posledica promena u samoj strukturi dragog kamena. 

Jadeite

Mistična magija žada


Jadeite je jedna od dve varijacije dragog kamena poznatog pod imenom Žad. Žad više nego mnogo drugo kamenje ima pre svega istorijsku i kulturnu vrednost s obzirom da su ga mnogi narodi smatrali vrednijim od zlata. Jadeite ima različite varijacije boja, a onaj izrazito zelene boje poznat je upravo pod generalnim nazivom 'žad' iako se može naći i u sivkasto zelenoj, beloj ili čak bledo ljubičastoj varijanti. 

Black Opal

Misterije univarzuma u kamenu


Opal je poznat kao 'najraznobojniji dragi kamen od svih', a najfiniji primerci mogu biti vredniji i od dijamanata. Sam kamen može u sebi da sadrži čitavu paletu duginih boja koje će se prelivati u zavisnosti od ugla pod kojim se kamen posmatra. Ovaj fenomen poznat je pod nazivom opalescencija. Australijski crni opal spada u grupu najređih i najlepših i prepoznatljiv je po osnovi u tamno-sivoj ili tamno-plavoj boji preko koje se preliva čitav spektar različitih i veoma živopisnih boja. Iako mnogi očekuju da prema nazivu crni opal bude i zaista potpuno crn, činjenica je da bi onda bio potpuno bezvredan. S obzirom da je osnova veoma tamna boje,  prelivanje je još jače i izraženije pa često izgleda kao da kamen u sebi krije čitav mali univerzum.

Watermelon Tourmaline

Neodoljiva varijacija turmalina


Watermelon Tourmaline je jedna od najređih varijacija turmalina prepoznatljiva kao kombinacija tri boje - zelene, ružičaste i bele. 

Benitoite

Kalifornijski dragi kamen 


Ma koliko Benitoite izgledao lepo na prvi pogled, to nije ništa spektakularno dok se ne pogleda pod ultravioletnim svetlom. Tada ovaj kamen postaje svetlo plave boje. Zanimljivo je da kada je 1907. godine otkriven ovaj dragi kamen je identifikovan kao safir. Ime je dobio po lokaciji na kojoj je pronađen, San Benito u Kaliforniji. Takođe, ova lokacija je i dan danas jedino mesto na kome je moguće pronaći ovaj dragi kamen, sa tek po nekim neznatnim primercima u pojedinim svetskim regijama. To ga, sasvim logično, čini izuzetno vrednim. 

Ametrine

Dva draga kamena u jednom


Ametrine zapravo predstavlja neverovatan spoj dva draga kamena u jednom. Zapravo se radi o kristalu koji u sebi sadrži ametist i citrin jedan naspram drugog čime ovaj kamen postaje prelepu kombinaciju ljubičaste i žute boje. Naziv je sasvim logičan spoj. Ametrine je veoma redak i najveći deo kamenja dostupnog na tržištu potiče iz jedne regije u Boliviji. 

Tanzanite

Dragi kamen za 20. vek


Tanzanite je dragi kamen izrazito plave boje sa blagim primesama ljubičaste. Nalazište ovog dragog kamena nalazi se samo na jednom mestu na svetu a u pitanju je država u istočnoj Africi, Tanzanija. 1967. godine kada je otkriven stručnjaci su ga nazvali 'dragim kamenom za 20. vek'. Ovi kristali stari milionima godina krili su se u senkama Kilimandžara dok lokalni pastiri nisu primetili čudno svetlucanje kristala na suncu. Zanimljivo je da je ovaj dragi kamen plava varijacija zoisitea, međutim kada je ovaj kamen ponuđen Tifaniju kao 'plavi zoisite' kompanija je tražila/preporučila drugo ime s obzirom da je dati naziv podsećao na eglesku reč 'suicide'. Ne tako privlačno, zar ne? Zato je odabrano novo ime prema mestu na kome je kamen pronađen.

Poudretteite

Kamen koji je čekao da bude otkriven 



Ime ovog dragog kamena Poudretteite potiče od prezimena porodice koja je bila vlasnik kamenoloma u blizini koga je pronađen prvi uzorak. Naime tada je pronađeno je sedam malih kristala međutim sve do 1986. godine nije identifikovan kao novi mineral. Zbog toga se kao prvi ovakav registrovan dragi kamen visokog kvalitet i čistoće navodi onaj koji je 2000. godine pronađen na teritoriji Mjanmara. 

Follow Us @get_sparkly