Apr 10, 2015

Faberžeova priča - jaja koja su postala nakit

Ljubitelji nakita u širem smislu dobro znaju da isti ne čine samo ogrlice, narukvice i prstenje. Tu su i nakit za kosu, igle za kravate, dugmad za manžetne, body chains...Ta famozna doza svetlucavog može se naći i na predmetima i učiniti ih istinskim ukrasima. Pred Uskrs, dok se bavimo običnim jajima, setile smo se priče o najraskošnijim i najskupljim jajima ikada, jedinim koja su se približila nakitu. Naravno, ne radi se o pravim jajima. U pitanju su Faberžeovi ukrasi u obliku jaja, stvarani da impresioniraju ruske careve. Čime su zaslužili da im se, posle careva, dive i milioni ljudi? I dan danas ovi ukrašeni mali predmeti mame uzdahe svih koji su slabi na nakit.


Kada je počela priča o ovim malim umetničkim delima? Krajem 19.veka u Rusiji, kada je priznati juvelir poželeo da stvaranje nakita prenese na viši nivo. Kreirao je Hen egg. Bukvalan prevod je "kokošije jaje", ali to je bilo daleko od jajeta. Napravljeno je od zlata i presvučeno belim emajlom kako bi izgledalo poput pravog. Car Aleksandar Treći je to jaje poklonio svojoj supruzi, kao i nekoliko narednih, a tradiciju je nastavio njegov sin Nikolaj Drugi.



Sa svakim Faberžeovim delom priča se razvijala, stvarani su zadivljujući ukrasi od srebra, bakra, nikla i paladijuma, a detalji na njima bili su rubini, safiri, dijamanti i smaragdi. Zato nije ni čudo što se smatralo da je Faberže svojim radom započeo novu eru u stvaranju nakita. Poznato je da vredni komadi nakita iziskuju vreme, te tako postoji priča da je za svako jaje bila potrebna čitava godina da se napravi i da je u izradi minijaturnih detalja učestvovalo više majstora. Naravno, svako jaje imalo je svoju priču, pa je tako tema jednog od njih 300 godina postojanja kuće Romanovih, drugo je inspirisano transsibirskom železnicom...Stvoreno je ukupno 50 jaja i danas se pouzdano zna gde je njih 44, dok je šest komada izgubljeno. Planirana su još dva, ali je ruska revolucija omela majstore u radu.



Faberže ne gubi na popularnosti. Nedavno su posetioci Harodsa mogli da, bar na kratko, preuzmu ulogu ovog čuvenog juvelira. Oni su imali priliku da po svojoj želji u interaktivnom desku ukrase ogromno jaje u ljudskoj veličini i da rezultat svoj rada vide na velikom ekranu. U Harodsu je organizovana i nagradna igra u kojoj su jaja koja su ukrasili umetnici bila sakrivena po celoj robnoj kući, a oni koji ih pronađu mogli su da učestvuju u izvlačenju tri sjajne (i to bukvalno sjajne) nagrade - dijamantskih privezaka vrednih po 16 000 funti.




Na kraju priče, može se reći da pravi zaljubljenici u nakit primećuju sve što nalikuje njemu. Ove skupocene predmete sa Faberžeovim potpisom i dalje, 100 godina od trenutka kad je stvoreno poslednje, najviše cene upravo oni kojima je nakit važan deo svakodnevnog života.






Follow Us @get_sparkly