Jan 13, 2015

Kako odabrati nakit prema obliku lica

Puna kutija za nakit i glava puna dilema. Prokletstvo žena je obraćanje pažnje na svaki detalj i brojna pitanja kad god se zbog nekog važnog povoda izlazi iz kuće. Nakit je možda samo "icing on the cake", ali valja i tom segmentu pokloniti pažnju. Šta i kako iskombinovati, a da pritom dobro ide uz celokupan izgled? Već smo pisale o odabiru nakita prema tonu kože, a ovog puta se koncentrišemo na oblik lica. Uz određene komade nakita vizuelno zaista možete da skrenete pažnju posmatrača sa nesavršenosti i uputite je na delove vašeg lica kojima se ponosite.


Na samom početku valja odrediti kog je oblika vaše lice. Okruglo, ovalno, trouglasto, izduženo, četvrtasto, u obliku srca ili dijamanta? Ako vam je teško da tek tako odlučite, zapitajte se da li su vam na licu najistaknutije jagodice, čelo ili pak brada, koja je širina čela u odnosu na vilice i koliko je lice dugo. Ako ne možete da se povežete ni sa jednim od ponuđenih tipova, nađite onaj koji je najpribližniji.


Ovalno lice se smatra idealnim oblikom jer se ne samo bilo koja frizura već i bilo kakav nakit može vrlo lako uklopiti uz njega. Minđuše koje idu uz njega su one sa uglovima (npr. u obliku trougla). One se posebno uklapaju kada su crte lice "mekane" jer daju neku vrstu definicije. Sa druge strane, kada su crte oštre, dobrodošle su one okrugle ili u obliku kapi. Birajte kraće ili minđuše srednje dužine jer će previše duge vizuelno suviše izdužiti lice, a rajf ili trake za kosu će naglasiti njegov savršen oblik.

Četvrtasto lice lepo će se slagati uz nakit koji ima oble ili zakrivljene ivice, kao i uz duže komade. Sve što je duže od nivoa brade skrenuće pažnju posmatrača sa vilica na vrat, što je cilj kada imate lice ovakvog oblika.

Duge i tanke minđuše se preporučuju kod okruglog lica. Bitno je da pređu dužinu brade jer će inače naglasiti okruglo lice umesto da ga izduže. Ipak, ne morate baš da odustajete od zaobljenih minđuša - biseri srednje veličine su nešto što odgovara baš svakom tipu lica, pa i okruglom. 



Uz  izduženo lice dobro idu okrugle, one u obliku dugmeta ili takozvane "luster" minđuše. U svakom slučaju, važno je da njihova dužina ne prelazi bradu. Što se ogrlica tiče, stejtment je ovde pun pogodak, a poželjne su i trake koje idu preko čela i koje će vizuelno skratiti lice.

Lice koje je trouglasto slagaće se uz duge minđuše koje imaju naglašen vrh i generalno uz sve minđuše kod kojih se više potencira dužina nego širina. Cilj je izdužiti donji deo lica. U tu svrhu koristiće i tanki lančići sa privescima oko vrata, a na kratke ogrlice, takozvane "choker" komade, treba zaboraviti. Motivi moraju biti suprotnost trouglastom obliku lica, zato treba birati pre ovalne nego one u obliku kapi.


Srcolikom licu odgovaraju komadi nakita koji će dati širinu donjem delu lica. Takvi su trouglasti ili u obliku kapi, a nećete pogrešiti ni sa okruglim. "Luster" minđuše su više nego poželjne, a sasvim odgovarajuće biće i suptilne, na šraf. Duge minđuše treba izbegavati.

Isti saveti važe i za lice u obliku dijamanta. Jedino što treba dodati je preporuka vezana za ogrlice - najbolje će pristajati oglice srednje dužine sa okruglim perlama ili motivima. 
Kada biramo nakit, često se vodim osećajem. Ipak, poznato je da žene koriste sva sredstva kako bi na telu i licu istakle lepe tačke i maskirale one ružne. Zašto da i nakit ne bude dobar saveznik u toj borbi?

Follow Us @get_sparkly