Dec 20, 2014

Nove - stare vrste nakita

Nakit je bitan deo svake kulture i nacije i, kao što je nebrojeno mnogo puta rečeno, način da pokažemo svoj karakter. Ipak, iako je nakit deo čovekovog kulturnog nasleđa gotovo od samih početaka činjenica je da su se menjale forme i materijali ali ne i delovi tela na kojima ih nosimo. Međutim, poslednjih godina situacija se  menja. 



Kada je model Lili MekMenami ponela prstenje prizišlo iz saradnje Tima Nobla i Sju Vebster sa Luisom Ginis revoluciju nije označavala upotreba zabranjene reči na njima već činjenica da je osam prstena sa slovima bilo raspoređeno na svakom prstu čineći time svojevrsnu mini instalaciju od nakita. Uskoro je prstenje počelo da se kreće horizontalno i vertikalno po prstima razbijajući postojeće stereotipe o načinu nošenja ovog komada nakita. To je dovelo do pojave duplog ili prstenja koje spaja tri prsta ali i prstenja koje gotovo da podseća na mali oklop. Kada se jednom počelo sa eksperimentisanjem i promenama i kada se pokazalo da kupci dobro reaguju na iste dizajniranje modela za nove pozicije postaje nezaustavljivo.

Dizajner Ašerali Nofr je stroga došao na ideju da spoji dve nove ženske opsesije - nakit i manikir, stvorivši iz toga takozvani prsten za nokat.

Stručnjaci tvrde da je do ovakvog istraživanja mogućnosti nakita došlo zbog sve veće vrednosti koju individualizam ima u savremenom društvu te se traže sve moguće prilike da se ona dokaže i pokaže. Nakit je samo jedan od načina.


Dizajneri počinju da istražuju i motive, posebno životnje koje se izrađuju od dragog kamena i sa posebnom posvećenošću detaljima. Prstenje više nije fokusirano na jedan deo ruke ili prsta već postaju modni izraz kojim dizajneri nakita pričaju svoju priču. Činjenica da se mogu prostirati preko nekoliko prsta pruženo je i više prostora za kreaciju i maštu.

Inovacije nisu ograničene samo na prstenje već i na druge komade, kao što su narukvice. Narukvice su skliznule sa svog prepoznatljivog mesta oko zgloba čime je stvoren komad nakita već poznat kao narukvica za šaku. Iako ovaj naziv možda nije najsrećniji izbor reči u našem jeziku englesko govorno područje već razlikuje dve vrste 'hand cuff' i 'hand bracelet'. Osnovna razlika je u masivnosti.

Istražuju se i mogućnosti na polju minđuša. Earcuff je najpoznatija promena koja je ušla u svet minđuša omogućavajući devojkama da nose jedinstvene komade bez dodatnog bušenja uveta. 
Sve je u individualnosti i istraživanju sopstvenog tela. Ukoliko malo biže pogledate i dalje se ne udaljavamo mnogo od tipičnih oblasti ali ih sagledavamo detaljno i istražujemo potpuno. Prihvatite savet onih čija imena zaista i znače mnogo u ovoj oblasti i pronađite novi način da se vaš nakit i karakter pokažu u najboljem svetlu. Nakit je mnogo više od forme.

1 comment:

Follow Us @get_sparkly