Dec 2, 2014

Igle za kravate - elegancija muškog odela u jednom detalju

Muška elegancija je tema o kojoj možda ne treba puno pričati. Ona se, poput mnogih drugih stvari, oseća, doživljava, nosi. I to je to. Ipak, povratak u prošlost kada se ona možda mnogo više cenila nego danas i to tekstom o dugmadi za manžetne, suptilno nas je naterao da istražimo i druge detalje koje muškarci mogu poneti na sebi i upotpuniti izgled. Naravno, istakle su su se igle za kravatu - mali predmeti koji se ubrajaju u muški nakit sa itekako značajnom funkcijom.



Iako izgledaju jako elegantno, njihova svrha nije samo u tome. Radi se o modnim detaljima koji kravatu drže na mestu, sprečavaju njeno njihanje na vetru i tokom naglih pokreta i čine da izgled muškarca bude vrlo uredan. Upravo zato ih često nose oficiri. Česta greška koja se pravi sa njima je što se ne povežu sa košuljom već samo obuhvate oba dela kravate. Naravno, time ne mogu da ispune svoju funkciju. Iglu za kravatu ne možete smestiti bilo gde - jedino pravo mesto je između trećeg i četvrtog dugmeta (kada se broji od kragne).



Nekada se njihovoj izradi koristilo zlato, drago kamenje i biseri, a danas se najčešće prave od metala. Jednostavnost je uvek na prvom mestu, a igla u srebrnoj boji je izbor sa kojim ne možete da pogrešite, kažu. Ipak, ako su drugi detalji na vama u zlatnoj boji oprobajte se i sa takvom iglom. Generalno, igle bi trebalo da se usklađuju sa dugmićima na sakou i na mažetnama, satom i kaišem. Neke firme poklanjaju ove komade muškog nakita, pa se na njima često nalazi amblem organizacije kojoj nosilac pripada.

Pored igli koje izgledaju kao šire ukosnice i za koje se kaže da vremenom mogu da oštete kravatu postoje i one koje se stavljaju poput pljosnatih šnala. Bitno je da ne budu nikako šire od kravate, a idelna širina je 3/4 širine kravate.


Igle za kravatu mogu biti originalni, personalizovani pokloni za važne muškarce ukoliko cene prefinjenost ovih malenih predmeta. A ukoliko takvih oko vas nema, igla za kravate može se iskoristiti i ovako.

Follow Us @get_sparkly