Oct 18, 2014

Zašto žene vole nakit?

Pitanje zašto žene vole nakit možda više spada u psihologiju nego li u blogersko-novinarsku priču o izradi i kupovini nakita. Takođe, ovakvo pitanje je možda na izvestan način i loša formulacija pitanja 'zašto nam je nakit uopšte potreban'. U svakom slučaju, bilo filozofski, bilo praktični odgovori uvek će se završavati generalizacijom da žene jednostavno vole lepe, svetlucave ukrase i da tu ljubav, kao i svaku, ni ne treba objašnjavati. Da li je u potpunosti tako?



Iako je poznato da je ukrašavanje u prošlosti bila praksa raširena i među muškarcima, žene se mnogo češće, ne samo dovode u vezu sa nakitom, već ih neki posmatraju kao neku vrstu sinonima ovom pojmu. Naravno, figurativno. Vremena su drugačija i nikako ne možemo u potpunosti da stojimo iza izjave da žene vole nakit jer jednostavno vode mnogo više brige o izgledu nego li muškarci. No, ipak...

Pažnja
Može se reći da žene više brinu o svom izgledu u smislu da im je više stalo kako će ih drugi videti, pa je nakit stoga način da se privuče pažnja posmatrača, da se njihova pažnja usmeri na određeni deo tela i da se, na kraju krajeva, zadovolji ženska potreba da centar pažnje pripadne baš njima. Nakit, osim toga, jednostavno čini da odevna kombinacija dobije određeni akcenat i da sve izgleda kao lepa celina. A devojke vole da izgledaju lepo i posebno, zar ne?

Moć i status
Nakit se tradicionalno nosi i kupuje kako bi njegova vlasnica pokazala moć i status, a psiholozi se slažu da je odabir nakit način da se razlikujemo od drugih. Nove vrste nakita koji se nosi na novi, nekonvencionalan način postaje popularan vrlo brzo i lako, ali se kroz pretvaranje u trend iz načina da se bude drugačiji pretvara u način da se bude isti. Ali to je već neka druga priča.

Samopouzdanje
Mnoge devojke tvrde da se osećaju mnogo lepše kada na sebi imaju omiljene minđuše ili upečatljivu ogrlicu, te da se nivo samopouzdanja menja u zavisnosti  od toga kakav ukras imaju na sebi. Većina nas se našla u situaciji da se oseća loše ukoliko nije zadovoljna svojim izgledom, a nakit je samo jedan od elemenata koji može promeniti takvo stanje. 

Vrednost
I dok su naše majke i bake nakit kupovale retko, mi nakit kupujemo gotovo svakodnevno. Ipak, činjenica je da su one novac trošile na zlato i srebro, dok ga mi ulažemo u bižuteriju. Možda tu leži i razlog zbog koga sa znatno manje pažnje brinemo o svom nakitu i zaboravljamo na sentimentalnu vrednost koja čini da nakit bude neizostavan deo tajnog devojačkog života.

Žene su slabe na vrednost, i to ne onu novčanu u vidu cene, već onu drugu simboličnu, u vidu veze sa osobom koja poklanja nakit, trenutka u kome se nakit kupuje, prilike u kojoj se nosi. Što više kupujemo, to imamo manje vremena i prostora da gradimo takvu vrstu veze. Možda je vreme da se podsetimo toga?

Nagrađivanje same sebe
Lepši pol voli da mu se poklanja nakit, ali zadovoljstvo je podjednako i kada same sebe časte voljenim, željenim komadom nakita. Cena je potpuno nebitna. Nagrađivanje same sebe zbog određenog uspeha može biti praćeno i mnogo jačim osećanjima nego li primanje poklona,  jer same sebi ćete uvek kupiti najbolji nakit. Najbolji u smislu najveće prilagođenosti vašem ličnom stilu. 


''Nakit čini da se osećamo lepo"
U intervjuu za jedan magazin Džoan Rivers je svojevremeno na pitanje zašto žene vole nakit ponudila možda i najpotpuniji odgovor na ovo pitanje 'Mislim da je to najbolji način da popraviš sebe. Možeš da obučeš najružniju staru haljinu ili da imaš najružnije staro telo, prekrij to nakitom i izgledaćeš dobro'. Ova komičarka je u kupovini nakita donekle videla i dobru investiciju, s obzirom da je njena baka morala da prodaje svoj nakit kako bi svojoj porodici obezbedila hranu. Međutim, taj deo svoje životne priče ona je završila rečenicom da ono što volimo nikada ne treba posmatrati kao investiciju, jer ćemo biti povređeni onda kada to moramo prodati. 

Naravno, ne treba zaboraviti da postoje i žene koje ne nose nakit i to je jednostavno njihov stav ili stil. Ipak, mnogo je više onih koje na nakit troše mnogo, možda i suviše, a odgovor na pitanje zašto to čine ipak ostaje da visi u vazduhu. Prosto zato... 

No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly